فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 2 (تابستان 1385)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 2 (تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم نیاکان*، محمد حسین محمدی، ولی الله رامئه، عباسعلی نوری نیا صفحات 1-10

    در پژوهش حاضر تاثیر مقادیر مختلف سولفات آمونیوم شامل 0، 50،100،150، 200 کیلوگرم برهکتار در کشت مزرعه ای گیاه کلزا رقم هایولا 401 بررسی و میزان رنگیزه های کلروفیل a و b، کاروتن و گزانتوفیل، فعالیت آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز و نیترات ردوکتاز در اندام های هوایی و زیرزمینی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش میزان سولفات آمونیوم، رنگیزه های فتوسنتزی شامل کلروفیل a و b، کاروتن و گزانتوفیل در برگ های کلزا افزایش معنی داری یافت. در ریشه و برگ فعالیت آنزیم پراکسیداز و نیترات ردوکتاز، با افزایش میزان سولفات روند صعودی را در مقایسه با شاهد را نشان داد، در حالی که فعالیت آنزیم کاتالاز تحت تاثیر مقادیر مختلف سولفات قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: پراکسیداز رنگیزه سولفات کاتالاز کلزا نیترات ردوکتاز
  • فرشته وکیلی*، کیوان قورچی بیگی، ندا سلطانی، شادمان شکروی صفحات 11-20
    در این بررسی تاثیر نور مستمر و تناوب نوری بر رشد و فرکانس هتروسیست سیانوباکتری  Fischerella ambigua مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه از شالیزارهای استان گلستان (گرگان) جمع آوری شده، پس از تخلیص، در شرایط نوری 2 میکرومول کوانتا بر مترمربع در ثانیه، به صورت مستمر و سپس در دوره های تاریکی (2، 4، 6 و 8 ساعت) قرار داده شد. در هر مورد، بقا، رشد و وضعیت هتروسیست نمونه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نمونه در شرایط نوری مستمر و دوره های کوتاه مدت تاریکسی (2 و 4 ساعت) بقای خود را حفظ می کند. ثابت ویژه رشد در تناوب نوری 2 ساعت، به بالاترین حد خود می رسد. فتوپریودهای با 6 و 8 ساعت تاریکی، شرایط نسبتا مشابهی را پدید می آورند. 8 ساعت تاریکی سبب بروز تنش محسوس در نمونه شده، رشد و هتروسیست زایی را به طور معنی دار پایین می آورد. ضمن اینکه چرخه تولید مثل در 6 و 8 ساعت تاریکی به طور محسوس افزایش می یابد. تولید کلروفیل و رفتارهای اجتماعات در محیط کشت محدود با تناوب های نوری اعمال شده نوسان نشان می دهند و از روند منظمی تبعیت نمی کنند. فرکانس هتروسیست در شرایط نوری مداوم به بالاترین و منظم ترین حالت خود می رسد ولی آهنگ تولید هتروسیست با آهنگ رشد در رابطه با شرایط نوری، یکسان نیست.
    کلیدواژگان: تناوب نوری رشد سیانوباکتری شالیزار فرکانس هتروسیست فیشرلا گلستان نور
  • آرین ساطعی*، مه لقا قربانلی صفحات 20-31
    در این پژوهش اثرات کلرور سدیم با غلظت های صفر، 100، 150، 200، میلی مولار بر همانند سازی نیترات در دانه رست های سویا (Giycine max L. cv. Pershing) به صورت در زیوه (In vivo) مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج حاصل، شوری بر جذب نیترات بیش از احیاء آن اثر می کند و اثرات آن در غلظت های مختلف یکسان نیست. تیمارهای 150 و یا 200 میلی مولار بر فاز القای جذب نیترات و تیمار 100 میلی مولار تنها بر شدت جذب اثر می کنند. در مورد دانه رست هایی که 24 ساعت در محلول های یک سوم غلظت هوگلند با غلظت های مختلف کلرور سدیم بوده اند، کاهشی در خروج نیترات از قطعات ریشه های ثانویه، در مورد تیمارهای 150 و 200 میلی مولاری کلرور سدیم ملاحظه می شود که احتمالا نشانه تغییرات ساختاری غشاء در این غلظت هاست. با مطالعه تاثیرات شوری بر احیاء نیترات، چنین به نظر می رسد که بر خلاف نیترات ردوکتاز القایی، نیترات ردوکتاز نهادی به طور معنی داری تحت تاثیر شوری قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تغذیه نیتروژنی جذب نیترات دانه رست سویا شوری نیترات ردوکتاز همانندسازی نیترات
  • عباسعلی نوری نیا* صفحات 31-40

    گندم (L. Triticum aestivum) که یکی از گیاهان خانواده Poaceae است نسبت به تنش شوری نیمه متحمل می باشد. امروز یکی از راه های بهره برداری از اراضی شور، کاشت ارقامی است که از تحمل بیشتری نسبت به تنش شوری برخوردار باشند. بدین منظور تحقیق حاضر، طی سال زراعی 83-1382 در مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان اجرا گردید که در طی آن تحمل 25 ژنوتیپ گندم نان در دو مرحله رشد و در دو محیط، بدون تنش وتنش شوری مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله اول با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی (RCBD) واکنش ژنوتیپ ها به تنش شوری در محیط های غیرشور (آب مقطر) و تنش شوری (استفاده از محلول NaCl با هدایت الکتریکی dS/m10 معادل 5/6 گرم در لیتر) در سه تکرار بررسی شد. در این مرحله صفات مختلفی از جمله، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، یکنواختی، سرعت و درصد جوانه زنی اندازه گیری و محاسبه شد. آزمایشات مزرعه ای نیز در دو محیط بدون تنش و دارای تنش با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD) در سه تکرار انجام گردید. در این مرحله مقدار عناصر سدیم، پتاسیم و کلر اندازه گیری شد و شاخص های تحمل (STI)، حساسیت به تنش (SSI) و مقاومت (TOL) نیز بر اساس عملکرد دانه هر ژنوتیپ محاسبه شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نظر شاخص های تحمل (STI)، حساسیت به تنش (SSI)، مقاومت (TOL)، درصد جوانه زنی در شرایط غیرشور (Gc) و شور (GS)، سرعت جوانه زنی در شرایط تنش) ERS) و غیرشور (ERc) تفاوت معنی داری (P<0.05) وجود داشت. نتایج محاسبه همبستگی صفات مشخص ساخت که بین شاخص های STI با YS و YP در سطح یک درصد همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. از مجموع نتایج به دست آمده با استفاده از نمودار سه طرفه فرناندز مشخص گردید که از نظر شاخص های STI، YS و YP ژنوتیپ های IAS58/4/KAL/BB//CJ71/3/ALD/5/CNR/6/ BAU/7/BAU/8/BR23/PF, TNMU/SKAUZ and SITE/ORL-9127 PRINIA//LIRA/TAN, OPATA85//VEE#5"S"/SARA, TAJAN نسبت به تنش شوری نسبت به ارقام مورد مطالعه دیگر متحمل تر هستند.

    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر تنش شوری جوانه زنی شاخص تحمل گندم نان
  • سورمه قره ماتروسیان، احمد مجد صفحات 41-46

    گیاه بادام زمینی (Arachis hypogaea L.) از تیره باقلاییان Fabaceae دارای ارقام مختلف است. در این پژوهش اثر اکسین به غلظت های 6 میلی گرم در لیتر و 8 میلی گرم در لیتر بر گیاه بادام زمینی رقم آمریکایی و رقم محلی گیلان در شرایط مزرعه ای مورد بررسی قرار گرفته است. طرح آزمایش ها در این پژوهش به صورت آزمایش اسپلیت پلات با طرح بلوک کاملا تصادفی جهت تنظیم کننده های رشد با 2 تیمار و شاهد می باشد. نتایج نشان می دهد که کاربرد اکسین بر روی وزن غلاف بادانه، وزن غلاف بدون دانه، تعداد دانه در غلاف و تعداد سیخک در بوته در سطح 5% اثر معنی دار نداشته، ولی بر روی تکوین سیخک به نیامک اثر معنی دار داشته است. تیمار اکسین 6 میلی گرم در لیتر در رقم محلی، تکوین سیخک به نیامک را کاهش می دهد ولی در رقم آمریکایی سبب افزایش تکوین سیخک به نیامک شده است. در رقم محلی گیلا، افزایش وزن هزار دانه و عملکرد با مقادیر کم اکسین حاصل شده است. در صورتی که در رقم آمریکایی، افزایش وزن هزاردانه و عملکرد با مقادیر بیشتر اکسین بدست آمده است.

    کلیدواژگان: اکسین، بادام زمینی، تعداد غلاف، محصول
  • معصومه مازندرانی صفحات 47-54

    این تحقیق با هدف مطالعه اتنوبوتانی گیاهان دارویی که اغلب توسط درمانگرهای محلی استان گلستان در درمان بیماری های مردم روستاهای کوهستانی شمال ایران استفاده می کنند، انجام گرفت. تعداد 56 گونه از درختان و درختچه های بومی متعلق به 27 تیره گیاهی شناسایی گردید که اغلب به روش های متنوع، اندام های مختلف آنها در مصارف غذایی و دارویی مورد استفاده قرار می گیرند و مهمترین آنها شامل:Juniperus communis, Berberis vulgaris, Alnus glutinosa, Carpinus betulus, Alnus subcordata, Cornus australis, Corylus avelana, Crataegus oxycantha, Rhamnus palassi, Ilex aquifolium, Lonicera caprifolia, Mespilus germaniac, Tillia platyphllus, Paliurus spina christi, Prunus spinosa, Quercus castaneafolia, Rosa canina, Hypericum androsaemum, Rubus fruticosus, Salix alba, Smilax excelsa, Taxus baccata, Viscum album, Cerasus spp, Mespilus sp and Pyrus spinosa.   می باشد. درختچه دارویی، بومی و انحصاری Hypericum androcaemum به صورت مخلوط با برگ های توت سفید و داوودی وحشی در درمان سرفه، میگرن  و التیام زخم، ازمخروط های گوشتی درخت سرو کوهی علیه بیماری عفونت ادراری و مثانه، از سر شاخه های گلدار درخت و ولیک در تقویت قلب و تنظیم ضربان آن و از پوست درخت بید در درمان تب داروهای روماتیسمی استفاده می کنند. اتنوبوتانی و مشاوره با درمانگرهای محلی و با تجربه در دو روستای چهارباغ و زیارت منجر به کسب اطلاعات کلی در مورد نام محلی، رویشگاه اندام مورد استفاده و مصارف درمانی آن گونه ها گردید. رویکرد جهان امروز در توجه به داروهای طبیعی و موثر مستخرج از گیاهان دارویی و بومی، انجام تحقیقات اتنوبوتانیکی از مورد تجربیات ارزنده طب سنتی، شناسایی آن گونه ها نیازهای اکولوژیک، استخراج مواد موثره و فرآوری آن مواد در رفع چالش های بهداشتی بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: اتنوبوتانی اتنوفارماکولوژی درختان درختچه های داروئی استان گلستان
  • فریبا شریفی نیا، مصطفی اسدی صفحات 55-60

    تحقیق حاضر بر روی 16 گونه کتان ایرانی با هدف نشان دادن ارتباط تاکسونومیکی بین گونه ای انجام گرفت. این ارزیابی شامل مطالعه همزمان مورفولوژی و گرده شناسی بر روی گونه های جنس مذکور می باشد. همچنین آنالیز چند متغیره برای نتیجه گیری از داده های این مطالعات انجام شد. بکارگیری اطلاعات مورفولوژی و گرده شناسی بطور قوی گروهبندی گونه های جنس کتان را تایید می کند و نشان داد به کارگیری با هم این دو نوع مطالعه کارایی لازم را در سطح تحت جنس کتان را دارد.

    کلیدواژگان: کتان گرده شناسی مورفولوژی آنالیز چند متغیره تاکسونومی ایران
|
  • Maryam Niakan *, Mohammad Hossain Mohammadi, Vali Ollah Rameah, Abbas Ali Nourinia Pages 1-10

    In this research, the effect of different amounts of ammonium sulphate as sulphate fertilizer in 0, 50, 100, 150, 200 Kg/ha under farm conditions on amount of chlorophyll a, b, carotene and xanthophyll and enzymes activity of catalase, peroxidase and nitrate reductase were evaluated. The results showed that increasing of ammounium sulphate content were ncreased amount of chl a, b, carotene and xanthophyll in leaf of canola significantly. Peroxidase and nitrate reductase activities in root of treated plants increased with increasing of sulphate in soil, while the activity of catalase in two parts of canola (root and leaf) did not have any significantly changes at different contents of sulfur in soils.

    Keywords: Antioxidant, Canola, Nitrate reductase, pigment, Sulphate
  • Fereshte Vakili *, Kayvan Ghorchibeigi, Neda Soltani, Shadman Shokravi Pages 11-20
    The effect of limited continuous irradiance and photoperiods on survival, growth and heterocyst frequencies of cyanobacterium Fischerella ambigua collected from paddy-fields of Golestan province have been studied at laboratory condition. After soil collection and culture, sample were isolated, purified, and incubated under 2μEm-2s-1 continuous irradiance with no carbon dioxide addition. The photoperiods were 2, 4, 6, 8 hours darkness each day. Survival, growth and heterocyst frequencies were studied in each treatment using optical density and chlorophyll measurements. Results showed that this cyanobacterium can survive under relatively short times of darkness (2 and possibly 4hours). The highest specific growth rate was related to 2hours dankness daily. 6 and 8hours darknesses cause relative similar results. 8hours darkness daily showed the highest degree of stress and cause sharp drop in growth. Chlorophyll production and morphological behaviors of aggregations showed unpredictable irregular fluctuations independent of photoperiods. We saw highest amount of heterocyst frequency and better regular patterns of heterocyst production at continuous irradiance but correlation between growth and heterocyst production differ completely at this condition.
    Keywords: Cyanobacterium, Fischerella ambigua, Golestan, growth, Heterocyst, irradiance, paddy field, Photoperiod
  • Arian Sateie *, Mahlagha Gorbanli Pages 20-31
    In the present study, the effects of NaCl (100, 150 and 200mm) on nitrate assimilation in Soybean (Glycine max L. cv. Pershing) seedlings was studied. In vivo. Based on the results of this study, salinity affects nitrate uptake more than its reduction, and in different concentrations, these effects are not identical. Treatments 150 and 200Mm influence on the induction phase of nitrate uptake, but 100mM treatment, affects uptake rate only. There is a decrease in nitrate efflux from secondary root tip slices of seedlings that were in Hoagland solutions (one third concentration,during 24 hours) with different concentrations of NaCl, for 150 and 200 mM treatments, that may reflect the changes in the structure of root cells membranes. Regarding the effects of salinity on nitrate reduction, it seems that in spite of inducive type of nitrate reductase, the constitutive type is affected by salinity, significantly.
    Keywords: nitrate assimilation, Salinity, soybean
  • Abbasali Nourinia * Pages 31-40

    Wheat is a moderately tolerant plant to salinity stress, but its genotypes have difference in tolerance range in saline circumstance. In order to evaluate of breed wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under saline and normal conditions, an experiment was conducted in 2004 in Golestan agriculture research center. In this research 25 genotypes were evaluated in lab and farm. In lab phase, germination test was arranged in randomized complete block design with three replication in two environments (saline by NaCl with 10dS/m and distilled water with 0 dS/m) and some seed and seedling characteristica as well as root and shoot length, root and shoot dry weight, germination percent were evaluated. In filed experiment seed yield, Cl-, Na+and K+ ions accumulation were measured and some parameters were consist of Stress Tolerance Index (STI), Sensitive Index (SSI) and TOL were calculated. Results indicated that there were significant difference in germination traits among genotype (P<0.05). It was shown that STI is the best parameters for tolerance in genotype selection. IAS58/4/KAL/BB//CJ71/3/ALD/5/CNR/6/BAU/7/BAU/8/BR23/PF, TNMU/SKAUZ SITE/ORL-9127 PRINIA//LIRA/TAN, OPATA85//VEE#5"S"/SARA, TAJAN genotypes have higher tolerance in saline condition and then it could be selected as superior genotypes.

    Keywords: Cluster analysis, Germination traits, salinity stress, tolerance index, Wheat (Triticum aestivum L.)
  • Gharehmatrossian S, Majde A Pages 41-46

    The peanut plant from the Fabaceae family has many different cultivars. In this research the American cultivar and the local Gilan cultivar were choosen and planted under field conditions. The experimental design of the above research was Split plate test with completely randomized block design for growth regulators, with two treatments and a control. Treatments were six milligrams per liter IAA (a) and eight milligrams per liter IAA (b). The effect of hormone on the weight of hull and seed, the weight of the hull without seed, number of seeds in the hull, number of pegs on the plant showed that, the above mentioned factors had no significant effect, but the effect was noticeable on the development of peg into pod.In the local Gilan cultivar the development of peg into pod decreased but it increased in the American cultivar. In order to have an increase of the weight of seeds and pod yield, in the Local Gilan cultivar, low content of IAA should be applied, while in the American cultivar high level of IAA led to an increase of the weight of thousand of seeds and pod yield.

    Keywords: IAA, Peanut, pod number, Pod yield
  • M Mazandarani Pages 47-54

    An ethnopharmacognostic survey on the traditional pharmaceutical knowledge (TPhk) of old and newly introduced natural remedies used for healing humans in two small mountainous area in Goleston province, Northern Iran. Approximately 56 medicine species of trees or shrubs belongs to 27 families were recorded. The objectives of this study were to introduce important useful parts and their medicinal characteristice them in two indigenous region. We found all these plants in which used by the rural people in traditional uses and food consumption that the main of them included:Juniperus communis, Berberis vulgaris, Alnus glutinosa, Carpinus betulus, Alnus subcordata, Cornus australis, Corylus avelana, Crataegus oxycantha, Rhamnus palassi, Ilex aquifolium, Lonicera caprifolia, Mespilus germaniac, Tillia platyphllus, Paliurus spina christi, Prunus spinosa, Quercus castaneafolia, Rosa canina, Hypericum androsaemum, Rubus fruticosus, Salix alba, Smilax excelsa, Taxus baccata, Viscum album, Cerasus spp, Mespilus sp and Pyrus spinosa. Among these remedies, the common use of the aerial parts of Hypericum androsaemum and the leaves of Morus alba against cough, migraine and healing wounds. Fleshy female cone of Juniperus communis against Urinary Trace Infection. Crataegus for heart tonic and Salix alba against rheumatic pain. The data that we present here could suggest new inputs for further phytochemical and pharmacological studies among Iranian folk pharmacopoeia, and also for sustaining environmentally integrated projects focuses on of the maintenance of TPhk via breeding or controlled gathering activities of local medicinal species.

    Keywords: Ethnobotany, trees, Shrub, folk pharmaceutical knowledge, Golestsn province, Iran
  • F Sharifnia, M Assadi Pages 55-60

    The present survey has been carried out on sixteen species of the genus Linum L. in Iran with the aim to illustrate  inter specific relationships and to evaluate the taxonomic treatments proposed for the genus on the basis of morphological and palynological studies and further application of multivariate analysis to the data resulted from these studies. Grouping of species has highly supported the proposed memberships of Linum species in Iran and application of palynological data together with morphological data has been proven to be efficient for application at sub-generic level in taxonomic treatments of the genus Linum in Iran.

    Keywords: Linum, palynology, Morphology, multivariate, analysis, Taxonomy, Iran